Motivation: Styrer du dit fokus eller lader du dig styre af dit fokus?

Motivation defineres i Merriam-Webster som  “ A force or influence that causes someone to do something “.
At være motiveret defineres som: “The condition of being eager to act or work”

Eller sagt på en anden måde: Motivation er en kraft der giver os grund til at gøre noget”

I sidste uge skrev jeg et blogindlæg omkring hvad vi har kunne lære af 1 år med corona. Læs det her.
Med eller uden stævner, så er din motivation den afgørende faktorer for hvad du kan opnå!

Siden vores samfund og fritidsliv delvis blev lukket ned sidste år, har motivationen været udfordret for rigtig mange. Ikke uden grund. For hvad pokker skal motivere en, når de stævner og mål man tidligere har trænet mod er sat på pause?

Hvordan holder man motivationen, når man ikke ved om det stævne man træner mod rent faktisk bliver til noget?

Hvor er dit fokus? På det du kan kontrollere eller lader du dig kontrollere?

I den nuværende situation, hvor vi bliver mindet om livets usikkerhed i forhold til om vores planer kan gennemføres eller om nye restriktioner kan give motivationen en mavepumper og tvinge os til at ændre planer – igen!
Men det er der jo ikke noget nyt i..at livet er uforudsigeligt. Corona gør blot oddsene ringere. Og det gør påmindelsen om det det faktum, at ingen af os ved hvad der sker i morgen, mere kraftig.

Jim Rohn, en af min personlige favoritter og et fantastisk inspirerende menneske, sagde: “Life is iffy”.
What if this? What if that?

Jim Rohn sagde også:
Don’t wish it was easier. Wish you were better.
Don’t wish for less problems. Wish for more skills.
Don’t wish for less challenge wish for more wisdom”

Er din indre stemme en cheerleader eller drill sergeant?

Hvis du løbende følger med på vores blog eller har stødt på min tilgang til træning og til at nå sine mål. Så vil du vide, at min tilgang ikke er at hårdt arbejde løser alle problemer.
Jeg tror ikke at man når sine mål og præstere sit bedste, ved blot at svinge den hammer der hedder hårdt arbejde og selvpineri efter alle udfordringer man møder.

Der er dog øjeblikke, hvor vi kan drage fordel af at skifte tonen  i vores indre monologer fra cheerleader til drill sergeant!

Hvor er dit fokus?

Det er meget fristende at forfalde til at verden uretfærdig og livet er hårdt, fordi vi ikke kan teste os selv af. Det er let at finde andre der vil give en ret i at det virkelig hårdt og svært at motivere sig og samle sig selv op igen og igen.
Gør man det, så er fokus på ting vi ikke kan kontrollere.

Det er lige så nyttigt at stille sig ud hver aften og være sur over månen er rund. Det er spild af energi og i værste fald giver det dårligt humør.

For et års tid siden skrev jeg om vigtigheden af 3 ord, som er omdrejningspunktet i de Amerikanske Marine Corp: “Improve, adapt, overcome”. Læs indlægget her.

To stemmer, to muligheder, hvem lytter du til?

Du kender sikkert til at stå i en situation, hvor en stemme i hovedet giver en ret i at livet er hårdt, alt er unfair, vejret dårligt og finder massevis af undskyldninger til at du også kan sætte dig på sofaen med en plaid og kakao og holde pity party.
Det er ikke den stemme du skal lytte til, hvis hvis du føler din motivation er lav fordi faktorer, som du ikke kan kontrollere forsøger at stikke en kæp i hjulet på dine mål og drømme.
I stedet er det den indre drill sergeant, som vi også har.
Hvis du ikke ved helt hvordan sådan en drill sergeant er, så er her et godt eksempel fra filmen “Full Metal Jacket”. 

Lakmustesten på dine mål

I sidste uge talte jeg med en af de triatleter jeg hjælper med hans daglige træning.
Han har en drøm, som han har arbejdet på at blive klar til at indfri de sidste par år. Han er på rette vej, men synes det er svært at holde motivationen, for Corona gør at stævner bliver rykket.


Jeg har en lakmustest på om folk virkelig gerne vil deres mål og drømme.
Den er således:

Når du sidder om 70 årig og fortæller dine børnebørn om dit liv, hvilke af disse historier vil du så fortælle?

  • Farfar besluttede sig for at nå dette mål. Jeg dedikerede mig til at nå det og efter et par års arbejde, kom der en pandemi. Det gjorde udfordringen endnu større. Her er et billede du kan se hvordan det så ud.
  • Farfar trænede mod det her mål, men så kom der en pandemi og jeg var tvunget til at opgive mine mål, så det blev desværre ikke til noget. 

Det kan virke som at det er et retorisk spørgsmål, men det er det ikke. Jeg synes det er 100% fint at udskyde eller droppe mål og drømme. Beslutningen skal blot være en man er okay med og en som man ikke tørrer af på at det var samfundets skyld.
Jeg har en lille dreng på 2.5 år og jeg lærer ham allerede de vigtige ord, som jeg fik fortalt:

“I am the master of my fate.  I am the captain of my soul”

Ingen af os ved præcis hvad fremtiden bringer. Jeg har personlige oplevet, at jo hårdere man kæmper for noget, jo større udfordringerne er på din vej, jo større er glæden ved at lykkes, når du gør det.

 

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.