Fordele og ulemper ved løb på løbebånd

Kold vejr, storm, regn, muligvis sne…vejret giver løbere nogle udfordringer, men ligesom med så mange ting, så betyder udfordringer også muligheder.

Løb på løbebånd behøver ikke være en dårlig erstatning for at løbe ude. I stedet kan du bruge det som et redskab til at blive en bedre løber.

Jeg har de sidste uger modtaget mange spørgsmål på fordele og ulemper ved brug af løbebånd, så derfor vil jeg dele de råd og anbefalinger jeg giver med dig her.

Fordele og ulemper ved løbebåndet

Fordelene ved løbebåndet er naturligvis at du ikke er påvirket af vejret. Du kan løbe inde i varmen præcis når det passer dig.

Derudover vil du også opleve at løb på løbebånd ikke giver helt samme ømhed som det at løbe ude.
Årsagen er blandt andet at de fleste løbebånd er bygget noget mere venlige for løbere end de grå betonbelagte fortove du sikkert ofte løber på.

En anden fordel ved løbebåndet er at det er lettere at løbe med en høj kadence når man løber.
Jeg har i dette indlæg skrevet hvordan du bliver en hurtigere løber ved at sætte fokus på din kadence i din træning.

I modsætning til når du løber ude, så bevæger underlaget sig under dig på løbebåndet, hvilket er med til at gøre det lettere at løbe med højere kadence og på den måde lære at lave din løbebevægelse hurtigere.

Der er dog også nogle ulemper ved løbebåndet.

Personligt savner jeg hurtigt at være ude i den friske luft, når jeg løber på løbebånd. Derudover er det mentalt også for mange en udfordring at løbe inde på løbebånd.
Her er det godt at have et specifikt program at løbe efter, så du ikke blot stille dig på båndet og løbe i 60 minutter. I stedet går tiden hurtigere hvis du har et bestemt program.
Her er et af mine egne personlige favoritter på løbebåndet:

Workout

15 min. let opvarmning, hvor du i de sidste 5 min indlægger 3-4 små intervaller a 20-30 sekunder. Disse bør laves omkring dit 10 km. tempo.

Main

Der løbes 6 stk. intervaller med stigende tempo og varierende pause.

6 min., 5 min., 4 min., 3 min., 2 min., 1 min.
Pauserne er 3 min., 2:30 min., 2 min., 1:30 min., 1 min.

6 min. @ 10 km tempo + 15 sek. pr. Km.
5 min. @ 10 km tempo + 10 sek. pr. Km.
4 min. @ 10 km tempo + 5 sek. pr. Km.
3 min. @ 10 km tempo
2 min. @ 10 km tempo – 5 sek. pr. Km.
1min. @ 10 km tempo – 10 sek. pr. Km.

Husk at pauserne er jog.

Dette er en hård session, så pas på med at gentag den for ofte.

Endnu en fordel er at du bliver mindre øm når du løber på løbebåndet.

Løber du meget på løbebånd så vil du opleve du bliver ret øm de første gange du løber ude. Derfor er det en god ide ikke at lægge al din træning inde. Så på de dage hvor vejret er tåleligt, så vil jeg anbefale du løber ude.

Hold øje med tempoet

Når man begynder at løbe på løbebånd de første gange kan man godt føle det er super hårdt.
Det er ofte fordi man sveder rigtig meget og skal vænne sig til at løbe i varme omgivelser. Det vænner man sig dog ret hurtigt til.
Det kan dog altid anbefale at du har en ventilator foran dig når du løber, så du bliver bedre nedkølet.

Derefter vil mange opleve at de faktisk kan løbe hurtigere inde end de kan ude.
Dog skal du vente lidt med at gå i ekstase.
Man kan nemlig ikke helt sammenligne det at løbe inde med at løbe ude.

Løber du med et løbebånd med 0% stigning vil du kunne løbe hurtigere end du kan ude. Det kan der som nævnt være nogle fordele i, men hvis du ønsker at sammenligne tempoet du løber inde med tempoet du løbe ude, så skal du indstille løbebåndet til 1.5% stigning.

Du kan her læse mere om forskellen på farten når du løber inde og ude samt finde en oversigt til hvad de forskellige stigningsprocenter på løbebåndet vil svare til når du løber ude.

Lidt inspiration som afslutning

Der er rigtig mange dygtige løbere der er tvunget til stort set udelukkende at bruge løbebåndet til deres træning.

Læs her om Chris Clark der trænede i Alaska på løbebånd og løb 2 timer og 31 minutter og kvalificerede sig til OL ved brug af træning på løbebånd.

Derudover kan det være let at blive lidt sur og tvær over vejret i Danmark om vinteren, men husk at rigtig mange der bor i lækre tropiske omgivelser også er tvunget til at bruge løbebåndet pga varmen!

Jeg håber indlægget har give dig inspiration til at tage imod løbetræning på løbebånd med åbne arme og se det som en god mulighed for at træne lidt anderledes og samtidig skabe lidt variation i dit løberliv indtil vejret igen er dejligt og naturen mere indbydende end de grå og kolde vinterdage!

God træning!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.