“Training is testing, testing is training”
En af de allermest motiverende ting vil struktureret træning er at opleve at ens flittige indsats i træningen betaler sig.
“Er du blevet bedre af din træning?” er et spørgsmål du ALTID skal kunne svare på.
Desværre har mange ikke et klart svar til, når de bliver stillet lige netop det spørgsmål. Det giver anledning til frustrationer og i sidste ende til at drømmene ikke bliver omsat til resultater.
Når man træner med os, så er træning en vigtig del af træningen.
Først og fremmest fungerer tests som en sikkerhedsventil, så træner og atlet er sikre på at træningen giver de forbedringer målsætningen kræver.
Derudover giver tests også en forståelse af hvordan atleten udvikler sig, så fremtidig træning kan optimeres efter den individuelle udvikling.
Endelig er det mentale aspekt af en test sund. Det er have nogle træningsdag hvor man ved at træneren kigger en ekstra meget i nakken, kan være en stor hjælp til at få styr på nerverne når de store stævner kommer.
Dette indlægs indledende citat beskriver meget godt hvad tests går ud på. De bør altid være en integreret del af et godt træningsprogram og samtidig er det at gøre en test rigtig god træning – både fysisk, men i den grad også mentalt!
Hvordan yder man sit bedste?
Men hvordan pokker skal kagen så skæres når der skal gøres test?
Det er et spørgsmål vi som trænere ofte får.
Jeg har herunder samlet nogle vigtige retningslinjer som kan være med til at give dig et brugbar test
- Kør tests når du er klar til det.
Kører du en test dagen efter et hårdt træningspas kan du ikke forvente du kan yde 100%.
Vi prøver så vidt muligt altid at have 2 – 3 rolige dage før en testperiode da det sikre man er klar til at yde sit bedste.
Samtidig er det også til at sammenligne med andre tests hvis ikke blot det er samme test man kører, men at man også at samme optakt til testen.Hvis man kører en test i november dagen efter et hårdt træningspas, så vil man ikke kunne få et reelt billede af sin formfremgang eller formnedgang ift en test i september, hvor man var 100% frisk og oplagt. - Lad være at lås dig fast på et testresultat før testen er kørt.
Alt for ofte kommer man til at låse sig fast på et tal man gerne vil opnå.
Nuvel. Det er sundt at være motiveret for at gøre det bedre end sidste gang, men ofte kommer det til at stresse mere end hvad der er godt.
Prøv i stedet at læg ud baseret på fornemmelse og fokuser på en god rytme fremfor et bestemt tal.
Hvis du skal køre en 20 min cykeltest er det ift og ofte godt først at kigge på watt / puls efter 5-7 minutter.
Personligt kan jeg godt lide at køre først halvdel af en test uden at kigge på uret og så først i de sidste ½ til ¼ del af testen zoome ind på tallet og give ALT hvad jeg har. - Kør progressiv.
Dette er lidt i forlængelse af ovenstående punkt.
Vi anbefaler altid en progressiv tilgang til din træning.
Læs her mere om hvorfor din træning bør udføres progressivt.
Progressiv betyder dybest set at du disponerer dine kræfter så du som minimum kan holde samme intensitet i sidste halvdel som som du ydede i første halvdel. - Tjek at forhold er de samme.
Når du laver tests er det vigtigt at du bruger lidt tid før testen på at sikre at ydre omstændigheder ikke kan give dig et dårligt resultat.
Kører du eksempelvis en cykeltest på hometrainer, så husk en god ventialtor og husk også at kør med samme dæktryk som du normalt gør.
Læs her mere om indstilling af hometrainer.Laver du en løbetest så husk at hav helt styr på opmålingen. Stol ikke udelukkende på din GPS. Og for guds skyld, så lad være at begå dødssynden at tro at dit GPS ur er mere præcis en opmålingen på en atletikbane.
Løber du med GPS ur på et atletikstadion vil du have problemer med distancen da GPS ure har svært ved at måle distancen i svingene på en atletikbane korrekt.
Ud over ovenstående, så anbefaler jeg at du mentalt også lidt sørger for at sætte dig op til testen.
Det kan godt være det virker lidt fjollet at man skal sætte sig op til en test man selv udfører, men her er det jo vigtigt at huske på at selvom marathon, ironman etc er noget vi tager alvorligt, så er det jo stadig bare noget vi leger 🙂
Har du spørgsmål til hvad type tests man bør lave cykel løber, cykelrytter eller triatlet, så er du altid velkommen til at skrive til mig på: aleksandar@ooblife.com.
God træning!