Svømmetræning for triatleter: Skal man trække vejret hver 3. armtag?

Hvor ofte skal jeg trække vejret når jeg svømmer?

Dette er et spørgsmål vi ofte får fra nye svømmere.

Spørgsmålet udløser ofte et spørgsmål tilbage: “Det kommer an på hvor hårdt du presser dig selv når du svømmer”.

Hvilket i retur ofte skaber noget undren, for skal man ikke altid trække vejret i samme rytme og er det ikke altid bedst hvis man kan trække vejret til begge sider når man svømmer?

Er man en bedre svømmer hvis man kan trække vejret lige godt til begge sider?

Svømning er dejlig enkelt. Jo hurtigere du er, jo bedre en svømmer er du.

Det betyder ganske kort at din tekniske stil, herunder om du mestrer vejrtrækning til begge sider lige godt ikke bestemmer om du er en god svømmer eller ej.

Det er dog rimeligt at konkludere, at jo bedre en teknisk svømmer man er, jo større er ens fartpotentiale. Dog bliver mange fanget i nogle detaljer omkring svømmeteknik der gør de mister det større billede.

Hvor mange gange i minuttet trækker du vejret?

I forhold til hvor ofte du trækker vejret, så er det jo vigtigt at huske på at årsagen til at man trækker vejret er at man få ilt så man kan arbejde hårdt.

Mangler du ilt -> du bliver forpustet -> din performance vil falde.

Det er muligt at du arbejder så hårdt at dine muskler simpelt hen ikke kan optage mere ilt. I svømning er det dog ofte ikke musklerne, men en stædig ide om hvordan vejrtrækning bør være, der sætter begrænsningen.

Kender du din kadence?

Mange nye svømmere svømmer deres hårde tempo med markant lavere kadence en dygtige svømmere. Mange nye svømmere svømmer med en kadence på 45-60 strokes per minute (SPM).

De hurtigste svømmere i et ironman stævne ligger ofte på 70-80 spm (afhængig af deres størrelse).
Dvs selv HVIS de hurtigere svømmere trækker vejret i samme rytme ift armtag som en svømmer med lavere kadence, så vil de trække vejret flere gang i minuttet, hvilket vil give dem mere ilt.

Læs her mere om kadence i svømning.

Det er fint at kunne trække vejret til begge sider, men intet krav

At lære at mestre vejrtrækning til begge sider er en rigtig god ting, da det forudsætter at du har en god vandbalance, hvor du er i stand til at trække vejret til begge sider, men det er dog intet krav.

Skal jeg så bare hamre løs i kommende svømmetræning?

Formålet med dette indlæg er ikke at fortælle dig at jo oftere du trækker vejret, jo mere ilt får du og jo hurtigere kan du svømme, for sådan hænger det ikke sammen, MEN det er min pointe at du ej heller skal være fast besluttet på at du død og pine skal trække vejret hver 3. Armtag.

Jo hårdere du svømmer, jo oftere bør du trække vejret. Selv til en ironman, som er 3.8 km svømning kan du meget fint komme igennem ved at trække vejret hver 2. Armtag.

 

Et par gode råd til at øve variation på hvor ofte du skal trække vejret

Når du starter med at svømme er der mange ting du skal lære.

Som udgangspunkt er det fornuftigt at fokusere på vandtilvænning (at du er tryg i vand), din vandbalance, dit catch (hvordan du får fat på vandet) samt dit pull (hvordan du fører armen gennem vandet). Allerede der har du rigeligt at se til. Det kan være super svært at lære hvis man samtidig ikke rigtig får trukket vejret ordentlig.

Det er derfor fint at skyde variation i vejrtrækning lidt til hjørnet indtil du har mestret ovenstående ting på nogenlunde vis. Derefter giver det mening og begynde at fokusere mere på variation i din vejrtrækning.

Fordele ved at kunne trække vejret til begge sider

Der er nogle fordele ved at lære at trække vejret til begge sider.

Blandt andet:

  • Til stævner kan du navigere bedre.
  • Til stævner kan du bedre tilpasse dig bølger. Hvis der kommer bølger ind fra højre er det godt at kunne trække vejret til venstre.

Det er derfor ikke en dum ting at kunne trække vejret til begge sider, men lad være med at lad det komme i vejen for at lære mere grundlæggende elementer af svømningen der vil kunne hjælpe dig med at løfte dit niveau i svømningen.

Hvis du vil læse lidt mere om svømning har vi her en artikel om hvor mange armtag du bør tage per 25 meter.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.