Store sportslige ambitioner når man har børn

OOB life har altid haft fokus på en tidseffektiv træning, hvor ambitionerne kan være store, men altid skal være i balance med livet og de andre, og vigtigere, prioriteter man har i ens liv. OOB’erne er alle normale mennesker, som har familier, jobs, venner og andet er vigtigere end det at dyrke sport.

De OOB’erne som laver de hurtigste resultater adskiller sig fra professionelle atleter, da de ikke træner fuld tid, lever ikke af sporten og langt de fleste har slet ikke de ambitioner. Alligevel er der en del OOB’ere som laver rigtig flotte resultater, som ofte er omkring podieplaceringerne i store triatlonstævner i deres aldersgrupper.

Aleksandar kan du nævne et par OOB’ere med børn som laver store sportslige resultater?

Naturligvis. Vi har rigtig mange der performer på ekstraordinært højt niveau.
Christina Svejstrup har lige kørt 9 timer rent ved KMD Ironman Copenhagen, Morten Falk Jørgensen klarede sin første ironman i 8 timer og 32 minutter og Janette Dommer leverede en magtdemonstration ved Ironman Hamborg tidligere på sommeren. For Janette blev svømningen desværre aflyst, men hendes præstation var i særklasse.

Fælles for alle OOB’erne er at de ofte har andre ting i livet end blot træning. At afsætte 20 timer om ugen er ganske enkelt ikke muligt.
Vi har udviklet og forfinet vores træningsmetode over mange år. Naturligvis anvendes principperne forskelligt fra person til person, men der er mange fællestræk i den måde OOB’erne træner på.
En af de allervigtigste ting er høj kontinuitet. Altså man træner stabilt gennem et år.
Tanken er “en lille smule hele tiden” er bedre end “en hel masse en gang imellem”.

Hvad gør de her personer anderledes i deres træning i forhold til pro’er?

Det er usammenligneligt.

En professionel skal have sin træning som sin førstepriotet i sit liv.
Age Groupere har familie, arbejde og venner som kommer før. Professionelle skal prioritere anderledes, da deres tid som professionel er tidsbegrænset.

Livet som professionel er på ingen måde en dans på roser. Presset for de professionelle er stort og ofte kan det være en ensom tilværelser hvor skuffelser er svære at rumme.

De OOB’ere der performer på det højeste niveau er også super dedikeret prioriterer deres træning meget højt. De mestre dog at holde en balance i tingene.
Var de ikke interesseret i denne balance ville de i bund og grund nok ikke træne med os.

Når man når så højt et niveau, men stadig er amatør og har almindelige job etc., er der så noget specielt man må takke nej til / nedprioritere ift “almindelige” AG’ere?

Det er der. Alting har en pris!
Man kan ikke blot træne tidseffektiv og så ellers spise flødeboller, drikke litervis af vin og være i byen til sent hver aften.

Det at træne mere tidseffektiv betyder ikke at man ligger på den lade side.
Udholdenhedssport forbindes ofte med at man skal træne endeløse timer og at jo flere timer, jo bedre er det.
Heldigvis er denne tilgang ved at uddø, da teknologi som wattmålere, gps ure etc. kan vise os at mere ikke altid er bedre.
Samtidig er der også typer som amerikanske Lionel Sanders der træner 17-18 timer ugen der er med til at aflive myterne vigtigheden af kæmpe tidsforbrug i sin træning.

Ønsker man at komme til tops i sin Age Group behøver man ikke træne 20 timer per uge, men man er nød til at prioritere sin træning høj. Man skal prioritere at være klar til sin træning.
Især mentalt er tidseffektiv træning hårdt. De fleste topmotiveret triatleter kan køre en 3 timers cykeltur, men sæt dem til at kør 5 x 5 min VO2max intervaller på bestemte watt og de vil foretrække en længere men roligere cykeltur!

Det handler om at man er klar til sin træning og har ro til at absorbere træningen. Det kræver naturligvis man har støtte fra familie og venner!

Hvilke råd vil du give til folk som har store sportslige ambitioner, men som stadig skal passe familie og arbejde – og ikke mindst prioritere det højere end sporten?

Drop forestillingen om hvad du tror du skal og fokuserer på hvordan du optimerer dine muligheder bedst muligt.

Mange tror man skal træne X antal timer for at køre 9 timer på en ironman.
Vi har hos OOB haft folk der har nået det mål med 8 timers ugentlig træning og nogle med 16 timers ugentlig træning.

Det vigtigste er at man tænker “kontinuitet”.
Altså hvad skal der til for at jeg kan holde min træningsindsats i 1-2 år før jeg er der hvor jeg drømmer om at være.
Det kræver man har en balanceret hverdag hvor træningen gør en glad og hvor den ikke er et irritationsmoment for dine omgivelser.

Hvad vil du sige går igen for de personer som klarer det rigtig godt på AG-niveau?

Det de alle har til fælles er at de træner kontinuerligt gennem hele året.
Mange triatleter taler om “Off season”. Fælles for dem vi hjælper med at blive bedre hvert år er at de ikke ligger på sofaen 3 måneder om året.
Læs mere om “off season” her.

Hvor meget betyder det at træningen er tidseffektiv når man er en travl, men ambitiøs AG’er?

Ligegyldig hvad ens sportslige – og ambitionsniveau er, så handler det om at bruge den tid man har til rådighed bedst muligt, så man kommer i stand til at indfri sine mål og også så man synes det er sjovt.
Træner man uden at synes det er sjovt, så kommer man til at få en flad fornemmelse når man når sit mål.
Begge ting er vigtige.
Lad være med at brug mere tid end du realistisk har og husk hvad vi ofte minder nye OOB’ere om:

“De fleste overvurdere hvad de kan opnå på 1 måneds træning og undervurderer hvad de kan opnå med 1 års træning”.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Nikolaj
Nikolaj er marketingchef hos OOB life. Nikolaj har selv brugt OOB life til at træne op til Ironman, marathon og ultraløb. Hos OOB life har Nikolaj ansvaret for at vi får spredt god træning ud til så mange som muligt.