Salto-vendinger: Derfor skal du lære at lave svømmevendinger

Triatlon er en skøn sport.

Den giver os mulighed for for at udfordre os selv til det yderst og opnå ting vi aldrig havde drømt om.
Samtidig er den fyldt med paradokser. Et af dem er svømmevendinger.

Der er to vendinger man kan lave.
Saltovendinger, som næsten får en til at ligne en delfin i vandet og så kan man lave skildpaddevendinger, som får en til at ligne en…ja skildpadde!

Netop svømmevendingerne er en af de ting jeg elsker at drille triatleter med, fordi det er paradoksalt at man ønsker at lave en Ironman, som kræver oceaner af tid at forberede sig til, men at man ikke tager 1-2 uger og lærer at lave saltovendinger når man nu alligevel er i svømmehallen.

Anything is possible – bare jeg kan fortsætte med mine skildpaddevendinger

Når man lige begynder at svømme er skildpaddevendingerne super gode fordi der er så mange andre ting man skal tænke på.

Når man har styr på de basale ting så bør saltovendinger blive en prioritet at få mestret, men ofte sker det ikke uden en masse brok og dårlige undskyldninger fra de gode triatleter 🙂

Det handler ikke bare om at se sej ud når du laver en vending

En saltovending udført korrekt er flot og elegant, men at mestre den har nogle langt større fordele for din svømning end blot at se sej ud!

Først og fremmest hjælper det dig til at ændre din opfattelse af dig selv som svømmer.
For mange triatleter er svømmedelen en udfordring. Ikke underligt, for spørger du triatlet om hans / hendes styrker kan de fortælle timevis om hvor gode de er på cyklen (især mænd) og på løbet, men de skøjter let henover svømningen, med kommentaren: “svømning skal bare overstås”.

Ikke underligt de ikke bliver rigtig gode til det 🙂

Husk: Det man siger er man selv!!!

Skildpadde, raket, gazelle

Det er jo dybt grotesk at mere erfarne triatleter der har ambitiøse mål ikke lærer saltovendinger.
Overvej: De ved godt det ikke er den korrekte vending, de laver noget der får dem til at ligne en skildpadde i vandet: På cyklen vil de gerne være en raket og på løbet en gazelle og i vandet en skildpadde. Med fare for at at lyde for hård, så vil jeg citere min egen første svømmetræner: “Det nytter jo virkelig ikke noget”. 😉

Når nu man godt ved det ikke er den rigtige måde vende på, så er det jo vildt at tænke på at de fleste der træner til ironman svømmer 2-3 x pr uge hvor de måske svømmer 2-3.000 meter.
Det vil sige at 300-400 gange per uge laver vendinger. Man skulle mene det var muligt at tage sig tid til at lære saltovendingerne i stedet for at lave den kluntet variation af vendingerne omkring 10.000 gange i deres forberedelser.

Fordele ved saltvendinger

Fordelene ved saltovendinger er:

  • Bedre selvopfattelse af sig selv som svømmer. Mere selvtillid!
  • Øget vandkontrol. Det er svært i starten at lave saltovendinger, men når man mestre det er mestre man også sin bevægelse i vand bedre.
  • Bedre flow. Der er intet mere dræbende for at lære rytme i svømning end at komme ind og hænge på kanten hver 25 meter. I stedet vil du kunne svømme rytmisk når saltovendingerne sidder i skabet.

Sådan laver du saltovendinger

Det tager lidt tid at lære at lave saltovendinger, men som forklaret er det en investering der lønner sig.

Svømmer du med klub bør du kunne få hjælp af din svømmetræner.
YouTube er som altid også en stor hjælp.

Personligt finder jeg denne video rigtig god:

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.