Ondrej Kralik – fra elite tennis til ironman

Ondrej Kralik har trænet med os i OOB life siden i vinters.
Vinteren og  foråret har budt på store fysisk forbedringer og den tidligere elite tennisspiller havde lagt op til en utrolig god triathlon sæson.

I starten af Marts var Ondrej med andre OOBere på Mallorca for at træne. Her fik han vist at træningen havde båret frugt og selvom han på mange måder kunne minde om triathlons Ivan Lendl, så er hans glade væsen og positive tilgang til tingene noget mere imødekommende en den legendariske tennis spillers 🙂

Jeg har interviewet Ondrej som hans træning, det forsømte forår (rent stævnemæssigt) og lighenderne fra elite tennis til ironman træning.

Ganske kort! For de som ikke kender dig, kan du opsummere kort hvem Ondrej Kralik er?

Ondrej Kralik er 31 år og arbejder som underviser på CBS, samt kommentator hos Eurosport Danmark.
Jeg har dyrket triathlon i 3 år, dog er det sidste år blevet mere seriøst idet jeg har sat mig nogle store mål som jeg gerne vil gennemføre. Oprindeligt kommer jeg fra Prag, Tjekkiet, men har boet i Danmark hele mit liv.
Til dagligt bor jeg i Ballerup hvor jeg nyder min morgenkaffe og jordbærkage ☺ Ellers er Ondrej et yderst glad og positivt menneske som aldrig er bleg for en historie eller to.

Jeg ved du har en baggrund som tennisspiller, hvad pokker har tiltrukket dig til triathlon?

For at gøre en lang historie kort, så er det tidligere kæreste som fik mig til triathlon.
Hun dyrkede selv triathlon. Hun følte at triathlon ville være lige noget for mig. Jeg var en god løber, samt havde en høj stamina. Jeg tilmeldte mig mit første triathlonstævne (sprintdistance) i Williamsburg i Virginia i USA i 2017, og blev bidt af det.
Selvom jeg måtte slide mig igennem svømmedelen og samtidig miste alt selvtillid fordi alle svømmede forbi mig, så tog jeg kraftig revanche på cyklen og løbet.
Maskinen blev sat i gear, og så kørte det derudaf.
Jeg vil våge den påstand og sige at Danmarks cykelkultur har bidraget meget til de gode cykelben. Fedt at gennemføre mit første stævne i USA, og som den eneste dansker ☺ Blev sidenhen bidt af triahtlonsporten, og har efterfølgende gennemført flere sprint og olympiske distancer. Næste distance er Ironman 70.3 i Helsingør.

Før Coronavirusen kom, hvad havde du af planer for 2020 sæsonen?

Jeg synes selv at jeg havde en super fed race kalender i år, men som så mange andre, så har det ændret sig siden ankomsten af Coronavirussen.
Jeg skulle starte i Herlev i maj, og derefter direkte til Ironman 70.3 i Helsingør. For at holde det ved lige, ville jeg have deltaget i en enkelt eller to KMD 4:18:4 stævner, for så derefter at deltage i Frederiksværk Stålmand i september.
Slutteligt ville jeg løbe Copenhagen Half Marathon og Islev Triathlon i oktober. Men grundet Corona, og udsættelsen af Ironman 70.3 i Helsingør til september, så er der ikke ret meget på programmet desværre.
Her har OOB Life of Endurance Sport været til stor hjælp, idet jeg deltager i de tre Tri-events der er lavet i samarbejde med hinanden. Det bliver kørt i maj, så glæder mig utrolig meget til at få pudset formen af, og til at se hvor langt jeg er kommet i forhold til sidste år.

Tennis er jo en sport, hvor tingene hurtigt kan ændre sig. Har du kunne bruge nogle af dine erfaringer fra tennis i denne situation, hvor tingene er blevet vendt lidt på hovedet?
Har du evt nogle tanker og overvejelser du har gjort dig, for at vænne dig til situationen?

Jeg har generelt taget mange af tennissportens kvaliteter med ind i triathlonsporten.
Det kræver en meget høj selvdisciplin, tålmodighed og mentalt styrke at begå sig blandt de bedste tennisspillere, så det har egentlig været en naturlig del af min hverdag siden barnsben. Hele tilgangen til sport og hvad det medfører at dyrke sport, har jeg ligeledes fået ind gennem familien idet jeg kommer fra en sportsfamilie.
Der hvor der er store ligheder, og som egentlig tiltrækker mig mest, det er, at man er alene i sporten. Om det er tennis eller triathlon, så er man alene om resultatet. Man kan ikke sige at det var en andens skyld at man vandt eller tabte, det hele ligger på ens egne skuldre. Jeg bliver tændt af konkurrence og kan godt lide at stå til ansvar for egen regning.
Coronakrisen har været med til at bekræfte over for mig selv at jeg er en stærk individualist når det kommer til sport, og derfor har jeg også haft det mindset at jeg vil prøve at få det bedste ud af denne situation. Det kan godt være at jeg ikke kan konkurrere mod andre, men jeg kan vende situationen om og konkurrere med mig selv – sætte nogle minde mål op for mig selv, og ellers få trænet godt igennem. Ventetiden er blevet brugt meget fornuftigt i en blanding af blive bedre til løb og cykling, men også at få restitueret og spist ordentligt. Der er ikke noget der er så dårligt at det ikke fører til noget godt. Jeg tror at det er vigtigt at kunne adaptere og indrette sig efter de forhold som der nu bliver tilladt. Der er ingen grund til at bruge kræfter på noget man ikke kan ændre alligevel. Hvorfor så ikke få det bedste ud af det?

I marts var du sammen med mig og andre OOBere på Mallorca. Det var din første træningslejr. Hvordan var den oplevelse?

Det var en utrolig stor oplevelse!
Det var en fed fornemmelse at komme i kontakt med så mange spændende folk fra hele kongeriget. Alle havde en passion og dedikation for triathlon, så der var allerede fra start skabt et godt udgangspunkt. Jeg havde fra begyndelse en meget stor respekt for hele træningslejren. Blandt andet det at køre i bjerge, for det har jeg aldrig prøvet før. Jeg har ikke set skyggen af et bjerg på to hjul, kun stået på ski. At skulle køre op af et bjerg, det virkede helt fjernt og havde ingen ide om hvordan det var. Havde jo set masser af cykling på tv, men ingen ide om hvad det egentlig var. Det var da også tydeligt at jeg var helt grøn da vi alle mødtes på førstedagen, skulle man køre med korte eller lange ben? Stram kæde? Det fik Jonas fra Endurance Sport vist mig hvordan man gør ☺ Men når alt kommer til alt, når man rammer de første bjerge, så bliver man selvfølgelig lidt duperet over situationen, men så går der også sportsmand i den. Bjerget starter, lyset bliver tændt, og der bliver trådt. For at citere min gamle træner og kollega: ”Ondrej, du er bare definitionen på et østeuropæisk træningsapparatur. Du står nede i en forladt svømmehal med sne omkring og sjipper. Du arbejder benhårdt uanset hvad”. Det var også den mentalitet der kom frem når man kørte i bjergene.
Det bedste var da uden tvivl at møde så mange interessante og søde mennesker. Alle havde super godt humør og overskud til at dele en historie eller to. Triahtlonmiljøet er helt unikt, og glæder mig sindsygt meget til næste års tur. De var alle superstjerner i mine øjne ☺

Hvilke planer har du får resten af året og har du sat dig nogle konkrete mål for 2021?

Maj måned står på virtuelt ræs med OOB Life og Endurance Sport. Derefter er der Ironman 70.3 i september. Hvad der sker i resten af september og oktober vides endnu ikke.
Men hen over vinteren bliver målet at blive skarpere på svømningen, samt at blive stærkere. Får mere styrke i kroppen. Det helt store mål for 2021 er at holde sig rask og klar.
Løbsmæssigt, så vil jeg gerne gennemføre 2-3 Ironman 70.3, samt et par halvmarathons.
Derudover, så ser jeg meget frem til næste års træningslejr!

Hvad er egentlig vigtigst for dig? Træningen eller målene?

Træning er noget jeg elsker! Jeg elsker det hårde arbejde der skal ligges for dagen, og mærke at man lever. Jeg vil næsten vove den påstand at sige, at træningen er vigtigere end målene, for målene bør være en manifestation og hyldest til det hårde arbejde man har lagt for dagen. Hvis ikke at du arbejder hårdt inden du kommer til stævne, så bliver stævnet hårdt! Jeg nyder den process der er, selvfølgelig med hjælp fra både OOB Life, Endurance Sport og mine venner og familie. Foruden dem, ville det ikke være muligt ☺

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.