Motiverende mål for 2020?

Hvadend du er løber, triatlet eller cykelrytter, så går 2019 sæsonen på hæld. Det betyder at målene for det kommende år begynder at melde sig!
Men hvordan vælger man det rigtige mål?

Målet er egentlig ikke målet

Jeg har dyrket udholdhedssport i snart 20 år og har deltaget i et hav af foreskellige stævner. Jeg har brugt langt tid på at fundere over hvad mål der ville være de rigtige for mig, før jeg sat mit nye mål for det kommende år.

På samme måde har jeg som træner utallige gange set vigtigheden af at sætte sig korrekte mål.
Med det mener jeg mål som både tænder en gnist i en når man tænker på dem. Og mål der er så tilpas udfordrende at man skal stille så på tæer for at nå dem, men samtidig ikke er udenfor rækkevidde og endelig at de passer ind i den hverdag man har OG gerne vil have!

Det at have et korrekt mål kan give en det motivationsboost man har brug for når den første begejstring omkring målet har lagt sig og hverdagen melder sin ankomst.

For langt de fleste er det sådan, at selvom man lykkes med kæmpe præstationer, så er det faktisk træningen i hverdagen og vejen mod målet der er et man sætter størst pris på. Dog ville den glæde aldrig komme til en, hvis ikke man have et mål.

På en måde kan man sige at målet egentlig ikke er målet, men uden målet ville man ikke opleve det man egentlig værdsætter mest ved at have et stort mål – nemlig rejsen.

Ironman – hvad nu?

Netop fordi et mål tager en på en rejse kan der være tomt når målet er nået.
Jeg har tidligere skrevet omkring det som kades “Post ironman blues”. Læs indlægget her. 

Sætter man sig det rigtige mål, vil rejsen mod målet både tage en mod nye fysisk højder. Samtidig vil man ofte også opdage sider af sig selv og til hverdag, men kommer til at værdsætte.
Man kan næste sige at det rigtige mål kan tilføre hverdagen magi. Du vil have drømme om at bryde grænser du ikke har haft tidligere . Du vil have mere energi. Måske et engagment som du ikke har haft i lang tid – alt sammen kommer når man har et rigtigt mål.

Netop derfor kan der også være ufattelig tomt når målet er nået.
Man kan ofte ikke forstå at man har orket at træne og forberede sig og samtidig føles træningen ikke helt så sjov når ikke man har sit mål at træne mod!

Vælger du udfordringen eller vælger den dig?

Kort sagt kan man sige der finde to former for udfordringer.
De som du vælger og de som vælger dig. Den sidste kategori er klart at foretrække. Den er også en lidt mere vanskelig størrelse. Det kræver nemlig du først og fremmest lytter og mærker efter før du accepter udfordringen og samtidig kan den let komme til at opsluge for meget af dig tid i forhold til hvad den burde.

Det kan måske lyder lidt underligt, men lad mig prøve at gøre det mere konkret.

Har du nogensiden oplevet at der bare er et eller andet du skal – noget der kalder på dig og det kan være svært at beskrive helt hvorfor det bare synes så fascinerende?

Det er en slags “call of the wild”! En udfordring der lokker dig og stiller dig spørgsmålet: “Kan du det her?”. 

Disse er det bedste udfordringer, men ofte hører man ikke udfordringerne kalde, hvis ikke man lytter efter.
Derfor anbefaler jeg altid at man mærker godt og giver sig tid, før man accepterer en ny udfordring.

Gode råd til gode målsætninger

Min erfaring og viden fortælle mig at det er en kreativ proces at finde de rigtige mål. Det er vigtigt man tør træde lidt vande og have en periode hvor man ikke har valgt retning.

Derudover har jeg personligt haft det utrolig godt med at tage min familie og mine venner med på råd før jeg forpligter mig til et mål.
Eksempelvis er det vigtigt at man lige tjekker med dem omkring sig. Hvad synes de hvis man eksempelvis kaster sig ud over en ironman.
Ud over de sikkert vil starte med at sige du er tosset, så vil de ofte have mange gode pointer du bør overveje og indarbejde i projektet.
Husk: Der er mange veje til Rom. Den største glæde du vil oplevel på din rejse mod en stor udfordring vil du opleve hvis du tør søge og finde din egen vej.
Du kan få hjælp fra andre, MEN tror ikke der er en “one size fits all” opskrift på hvordan man når sit mål.

Sund fornuft tjekliste

Når målet synes at være sat, så tjek lige disse (og gerne flere) punkter igennem før du forpligter dig.

  1. Giver udfordringen mig et sug i maven når jeg tænker på at lykkes? Det skal den gøre!
  2. Har jeg realistisk set tid til at sætte mig dette mål nu. Tag dine nærmeste med på råd. Prøv at dan dig et realistisk billede af hvad har af tid og resourcer . Husk at træning og forberedelse ikke kun handler om timer, men i højere grad om energi. Om hvordan du bruger den daglige energi og det fokus du har. Husk: blot fordi du måtte sætte dig et mål der indebærer svøm, cykling og løb så får du ikke 3 x så meget energi.Kan du være den person du gerne vil være hvis du tager udfordringen?
    Dette er i øvrigt vigtigt løbende at evaluere undervejs.
  3. Hvorfor vil jeg gerne lave denne udfordring? Det er vidt forskelligt hvorfor vi sætter os mål. Vær 100% klar over hvorfor du sætter dig selv en udfordring. Du har måske ikke det endelig svar i starten, men det er vigtigt at du har en grund til at gøre det.
    Populært sagt skal du kende udfordringens “why”. Undervejs i forløbet vil du stille dig selv spørgsmål: hvorfor gør jeg egentlig det her. Har du ikke et godt svar på det, så er det mit gæt at det hele vil miste lidt mening og du vil stoppe.
  4. Endelig bør du gør tage erfaringer med fra tidligere udfordringer du har sat dig.
    Eksempelvis kommer nogle til at løbe over målstregen til et stævne og nærmest være lettet over at være færdig med projektet.
    De har måske kørt så hårdt på i flere måneder, at det de begyndte med at elske, langsomt er kommet til at hænge dem ud af halsen.
    Er det tilfældet, er det vigtigt du sikre dig ikke at begå samme fejl i næste udfordring du sætter dig.

Jeg håber mit indlæg har sat nogle brugbare tanker igang hos dig. Har du spørgsmål eller kommentarer eller måske nysgerrig på hvordan vi i OOB måske kan hjælpe dig mod dine udfordringer er du altid velkommen til at skrive til mig på: aleksandar@ooblife.com.

God træning!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.