Morten Falk Jørgensen, tidligere Guldfirer-roer og nu OOB atlet

Vi er heldige at træne mange forskellige typer hos OOB life og en af dem er Morten Falk Jørgensen, tidligere vinder af guld med ‘Guldfiren’ ved OL. Selvom han måske ikke er den eneste, er han en af de få OOB’ere som har sin egen side på Wikipedia. Tjek den her.

Morten, lad os starte med at få det basale på plads: Alder, hvor bor du, hvad laver du til daglig, baggrund, familie osv.?

Jeg er 32år, far til Oscar på 4år og Mathilde på 1år. Gift med Sara Falk Jørgensen (nyuddannet læge).

Vi er netop flyttet til Ganløse da lejligheden i Søborg blev for lille. Jeg arbejder som Private Banker i Nykredit.

Jeg har siden jeg blev født været meget aktiv og de fleste der kender mig vil nok mere at jeg har en form for ADHD 😉 Som dreng spillede jeg fodbold og dyrkede en masse anden sport indtil jeg i 2005 startede med at ro. De første par år var det sådan lidt for sjov, men det begyndte at blive mere og mere seriøst. Siden 2008 har jeg været en fast del af Guldfireren. I min rokarriere har jeg opnået følgende store resultater:

  • OL: Guld 2008 Bronze 2012 Sølv 2016
  • VM: Guld 2013 & 2014
  • EM: Guld 2013 & 2014
  • Verdensrekord 2014

Hvad træner du og hvad træner du til?

Jeg træner til Ironman København 2018 og hvis alt går vel tager jeg nok turen til Hawaii. Ud over svømning, cykling og løb så forsøger jeg også at ro lidt i ny og næ. Dette gør jeg fordi det er rigtig god alternativ træning og fordi jeg elsker at ro.

For mig personligt er det ikke et spørgsmål om at gennemføre en ironman, men at gennemføre på en god tid og derfor har jeg for 2018 sat et mål der hedder at jeg skal under 8:45. Jeg mener at dette er realistisk.

Hvad var dine første erfaringer med sport?

Da jeg var helt lille startede jeg som de fleste andre drenge med at spille fodbold. Ellers har jeg prøvet et hav af andre sportsgrene inden jeg som 15 årig startede med roning. Det var egentlig et tilfælde at jeg kom i gang med roning. Det skete efter skoleroning og jeg vil mene at det er gået ok.

Hvornår tog du en aktiv beslutning om at blive professionel?

Jeg har faktisk aldrig rigtig været professionel i den forstand som de fleste tænker. Hermed mener jeg at vi som roere ikke kan leve af vores sport i Danmark og det er dermed nødvendigt for os at have en job ved siden af sporten. Dog på nedsat tid. På den anden side så har vi ageret ud fra et professionelt miljø og vores tilgang har altid været professionel.

Hvad har den største oplevelse med sport været, som du har haft?

Jeg har oplevet mange store ting i min karriere, men hvis jeg skal pege på 1, så må det være OL 2008. Det var en ubeskrivelig følelse at stå på skamlen og høre Danmarks nationalmelodi. Med til historien skal siges at jeg først fik pladsen på båden 1,5 måned før OL startede.

Når vi snakker triatlon så må det være Challenge Herning 2017 som var min første halve ironman. Jeg gennmførte i tiden 4:15 og førte indtil der var 5km igen, men måtte se mig  slået af en stærkt løbende Mikkel Rosendal Larsen.

Morten Falk Jørgensen

Morten efter Challenge Herning i 2017.

Ror du stadig og træner du stadig med nogle af de andre fra Guldfiren?

Jeg træner stadig en del sammen med Eskild Ebbesen. Det er fedt når vi f.eks. Laver intervaller på cyklen så kan vi godt være helt ude i tovene uden at trække en mine før vi er der hvor vi slet ikke kan mere. Rolige ture har vi svært ved at tage sammen, eller for min skyld kan vi godt, bare jeg får lov at være en smule foran hele vejen. Det samme tænker Eskild, så en rolig tur kan godt blive en MAX tur.

Hvad har du kunne tage med over i det private arbejdsliv fra at være professionel atlet?

Der er utrolig mange ting som erhvervslivet kan lære at sportens verden, men også omvendt.

Personligt kan man sige at det er en utrolig komprimeret og hård uddannelse. Sporten har lært mig at sætte mål, samarbejde, kommunikere, være struktureret og lært mig at være bedst når det gælder.

Hvor meget træner du per uge nu?

Af aktive træningstimer, så ligger jeg pt. Omkring 10-14 timer om ugen. Forventer dog at det kommer til at stige lidt når det bliver godt vejr. Da jeg roede trænede vi ikke mange flere timer, men de timer vi så  trænede var meget høj intensiv træning.

Hvordan kom du i gang med OOB life og hvilken forskel gør det i din hverdag?

I starten var det meningen at jeg selv ville lave mine programmer, men jeg indså hurtigt at det ville tage alt for meget af min tid og samtidig havde jeg ikke nogen ide om hvordan jeg skulle træne til en Ironman. Jeg ville uden problemer kunne lave et program til roning, men der er en lille forskel på den tid kan er i konkurrence. Roning er omkring 6 min og ironman omkring 9 timer.

Jeg undersøgte markedet for muligheder og forespurgte hos nogle andre triatleter. Thorbjørn Sindballe var en af dem der anbefalede OOB life og derfor tog jeg fat i Aleksandar  og det har jeg ikke fortrudt et eneste sekund.

For mig skal en træner være “menneskelig” og se atleten og dennes hverdag som en helhed. I mit tilfælde hvor jeg ikke lever af sporten, så er der en del andre ting der skal tages højde for og det syntes jeg Aleksandar er rigtig god til. Ud over dette så er han virkelig god til at motivere mig samtidig med at han også kan sige når jeg laver noget dumt, hvilket jeg nogle gange gør 🙂

Som tidligere professionel atlet er der så nogle ting du har lært om motivation og selvdisciplin, som du tror andre OOB atleter kunne bruge?

Motivationsdelen er utrolig vigtig og det handler om at have det sjovt. Selvom triathlon er en meget enlig sport, så kan jeg anbefale at de fleste træninger laves sammen med andre. For fællesskabets skyld men også fordi at man lige får presset sig selv lidt mere.

Den sidste del af min karriere har lært mig at man skal lytte meget til sin krop og de signaler som kroppen sender til dig, men med så meget andet skal man også være skeptisk ved nogle af de signaler der kommer. Er kroppen træt eller har man bare ondt af sig selv?

Hvis du gerne vil helt op på toppen hvor der er sjovt er man nogle gange nødt til at gå lidt længere end kroppen egentlig vil. Simpelthen for at presse grænsen en anelse mere.

Jeg tænker nogle gange på det Rocky Balboa sagde til sin søn i en af de kendte film: “It ain´t about how hard you hit. It´s about how hard you can get hit and keep moving forward. That’s how winning is done”

Tusind tak til Morten for at deltage i interviewet og Happy Training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Nikolaj
Nikolaj er marketingchef hos OOB life. Nikolaj har selv brugt OOB life til at træne op til Ironman, marathon og ultraløb. Hos OOB life har Nikolaj ansvaret for at vi får spredt god træning ud til så mange som muligt.