Interview med Kommunikationchef hos IRONMAN, Frej Elbæk Scjeldal

Frej, lad os starte med at få det basale på plads: Alder, hvor bor du, arbejde, familie/børn:

Jeg er 40 år, bor på Østerbro med min kone og to børn, en pige på 10 og en dreng på 3. Når jeg ikke er familiefar, så arbejder jeg som kommunikationschef for IRONMAN i Norden og forsøger at håndterer min ulykkelige kærlighed til AGF.

Fortæl os om dit arbejde hos IRONMAN – Hvad består dit job af og hvordan ser en normal arbejdsuge ud for dig?

Mit arbejde handler overordnet om at styre kommunikations aktiviteterne for vores 17 IRONMAN relaterede race, foruden IRONMAN og IRONMAN 70.3 gælder det eksempelvis også KMD 4:18:4 i Danmark og Kalmar Mini Tri i Sverige. I Danmark og Sverige ejer vi selv vores race 100% så de to lande har naturligt et lidt større fokus.

En normal arbejdsuge starter med statistik mandag morgen, hvor vi får salgstal for vores forskellige races og på baggrund af det, kan vi så justere eller supplere planlagte aktiviteter omkring salg af startpladser, hvad enten det er til IRONMAN i Kalmar eller KMD 4:18:4 i Aalborg. Derudover har vi typisk en masse møder i løbet af en uge med samarbejdspartnere, sponsorer, værtsbyer og tri-klubber, så vi er sikre på at alle serviceres og får deres behov og ønsker opfyldt.

Vi har siden jeg tiltrådte ved udgangen af 2016 arbejdet meget med, at bidrage til at gøre triatlonsporten og IRONMAN (endnu) mere tilgængelig gennem mange “offseason” aktiviteter, og det synes jeg vi er rigtig godt med at lykkes med, og det har været et fokus område for mig.

Hvordan endte du med at arbejde fra IRONMAN?

Jeg havde i mange år arbejde som ekstern konsulent. På et tidspunkt vælger IRONMAN så at slå en stillingen som Nordisk kommunikationschef op. Jeg havde på det tidspunkt ikke søgt et job i 10 år, da jeg enten var blevet headhuntet eller skabt mit eget, så følte mig faktisk lidt som om det var mit først job jeg søgte. Heldigvis fik jeg det, og for mig var det en af den slags muligheder der opstår hvert 15 år, så selvom jeg var midt i en opstart af noget andet, valgte jeg at takke ja til muligheden.

Hvad er dine egne første minder med sport?

Først, eller måske jeg skal sige første virkelig gode minde. Det er at jeg sammen med mine venner spiller fodbold på en græs/grusbane på Børnenes Friskole i Vejlby lidt uden for Aarhus. Vi spillede når som helst vi kunne, og indtil vi ikke kunne se bolden mere. Det var før mobiltelefoner og vores forældre regnede bare med at vi kom når vi var færdige. Og det gjorte vi jo også. I dag ville man skulle ringe og sms’se og hvad fanden ved jeg. Tænker tit over det ansvar og den frihed vi fik fra vores forældre dengang, og som vi skal være bedre til også at give vores børn og unge i dag.

Hvordan ser din egen træning ud i dag?

Jeg træner ca. 3 gange om ugen. Vel ca. 4 timer om ugen. Det hele er på cyklen selvom jeg burde fokusere lidt mere på core træning. Og jeg er ved at være mere end klar til at komme på landevejen nu, det er altså bare 1000 gange federe end at sidde på en hometrainer.

Som en travl person med et godt job og familie, har du så nogle råd til andre der måtte læse med, der gerne vil træne effektivt i en travl hverdag?

Det handler om planlægning. Også selvom jeg ikke træner særligt meget, så handler det om at planlægge realistiske mål, så kan man i perioder træne mere end planlagt. Men for mig er det vigtigt at jeg afsætter et minimum antal træninger, som jeg så overholder. Og så har det hjulpet mig meget, endelig at få mig nosset sammen til at købe en hometrainer, så jeg kan træne på skæve tidspunkter derhjemme. Så kan man lige få en time til halvanden når resten af huset sover, det hjælper meget.

Hvad er det at du personligt godt kan lide ved udholdenhedssport?

Jeg kan godt lide at udfordre mine egne grænser. Når man er motionist, så handler det jo om en selv. I takt med at man bliver bedre, flytter man sine egne grænser. Og det giver mig en tilfredsstillelse, at vise over for mig selv, at jeg gennem træning kan nå nye mål.

Samtidig er det for mig også vigtigt, at det ikke bliver for ensformigt, derfor kører jeg eksempelvis også Sommercup sammen med mit hold FBL, det er virkelig sjovt. Det er voksne mænd der får lov at lege “rigtigt” cykelløb i en serie på 8 race fra maj til august.

Har du et specifikt mål du træner imod og i så fald, hvordan valgte du det?

I år har jeg Race Around Denmark på den “korte” 800km distance på programmet. Det er allerede i maj, hvilket er valgt fordi mit arbejde for IRONMAN faktisk ikke er særlig optimalt i forhold til eksempelvis længere løb i juni eller juli. Vi har ekstra travlt i maj, juni og august, så min form dykker faktisk typisk der. Så derfor satte jeg mig et tidligt sæsonmål. Og så må vi se, om jeg bagefter sætter mig et nyt. 800km på en 35-40timer bliver ….interessant. Fordi manglende søvn og træthed bliver så afgørende en faktor. Lige nu er der ikke anden plan end at tage de første 400km og så herefter 100km ad gangen.

Du træner med OOB life. Hvordan hjælper det dig i din hverdag?

Det har været en kæmpe hjælp for mig at starte op med OOB. Det gav den struktur i træningen jeg havde brug for. Jeg træner faktisk mindre nu end før, men min form er blevet bedre, og jeg får presset mig selv mere end jeg ellers ville. Det gode for mig har været at OOB er helt med på balancen mellem familieliv, arbejde og træning, målene er realistiske.

Samtidig har det hjulpet mig til, at glæde mig over de fremskridt jeg gør inden for mine egne rammer, og ikke fokusere så meget på om man kan følge med dem der træner 10 timer om ugen. Det giver jo ingen mening. Det handler om en selv og de omstændigheder der er omkring min egen træning.

Hvis du skulle fremhæve et stort sportsligt minde, hvad ville du så nævne?

Jeg løb New York Marathon i 2001 bare to måneder efter 9/11. Det var første gang byen åbnede igen for en stor event. Det var meget, meget emotionelt. Jeg havde grundet løberknæ ikke løbet i 6mdr, men gav det et skud alligevel. Brændte helt sammen og kom i mål efter 5 timer. Men når man bliver overhalet af en medløber med teksten “This number was supposed to be my wife but she died in 9/11”, så giver man fandeme ikke selv op. Og den dag i dag er jeg glad for at have været med, selvom jeg ikke kunne løbe i nærmest et år bagefter grundet dårligt knæ.

Fortæl os lidt om IRONMAN – Er der nogle spændende ting I arbejder på, som du vil dele med os?

Jeg synes vi står overfor en vanvittig fed 2018 sæson. Danmark er for anden gang vært for KMD IRONMAN 70.3 European Championship i Helsingør, og det bliver forhåbentlig en kæmpe oplevelse for både deltagere og tilskuere. Og så arbejder vi på, at samle alle vores IRONMAN aktiviteter i København på en kæmpe central venue midt i byen, således at vi får en egentlig IRONMAN village fra onsdag til mandag under KMD IRONMAN Copenhagen, det er noget jeg personligt gerne har ville, så vi ikke er så spredte i løbsugen. Svømning er selvfølgelig fortsat på Amager Strandpark, men Expo, registrering, T2, Mål mv. bliver forhåbentlig et og samme sted. Og så har vi en masse social rides på programmet som jeg synes man skal komme og være med til.

Hvordan synes du udviklingen er indenfor triatlon i Danmark set fra dit bord?

Som jeg oplever udviklingen i dansk triatlon, så er der en tendens der handler om, at alle aktører skal løfte i flok. Hvad enten det er arrangører af stævner, klubber, udstyrsleverandører mv. så skal vi gøre hinanden gode. Det er blandt andet derfor vi aktivt er gået ind og støtter op omkring eksempel Herlev Triatlon og Karrebæksminde Triatlon, ligesom vi har intensiveret arbejdet med tri-klubberne. I trisportens økosystem skal man huske, at der er behov for alle.

Vi i IRONMAN er vigtige fordi vi gennem vores størrelse kan noget i forhold til massedeltagelse, event opbygning og involvering af nye målgrupper. Men uden tri-klubberne, uden de kortere stævner mv. så hænger det jo ikke sammen. Det er vigtigt med fyrtårne som KMD IRONMAN 70. European Championship og KMD IRONMAN Copenhagen, men det er fandeme også vigtigt at man i Aalborg eller på Falster kan komme ud og dyrke tri og få en god oplevelse.

Der går ikke lang tid før tri sæsonen så småt starter. Hvad glæder du mest til selv?

Det er helt enkelt. Jeg glæder mig til IRONMAN i København. Man glemmer næsten nogle gang selv hvor fuldstændig vanvittigt fedt et IRONMAN stævne det er. Der er ingen andre steder i verden, du har et setup i en hovedstad som det vi har i København, det er helt unikt Og med deltagere fra næsten 60 nationer er der den her enorme internationale feeling omkring hele stævnet, som bare gør det endnu federe. Og så bliver jeg fortsat enormt rørt når jeg ser alle de følelser der kommer til udtryk når deltagerne løber i mål efter at have gennemført udholdenhedssportens mest ikoniske distance.

Tak for din tid Frej og happy training.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Nikolaj
Nikolaj er marketingchef hos OOB life. Nikolaj har selv brugt OOB life til at træne op til Ironman, marathon og ultraløb. Hos OOB life har Nikolaj ansvaret for at vi får spredt god træning ud til så mange som muligt.