Frej Elbæk Schjedal – 40 om dagen, 14.600 km mod rygning

”Jeg cykler for min egen skyld, det er der det starter og slutter – men derfor kan man jo godt engagerer sig i en sag”

Siden jeg begyndte OOB life for mange år siden har jeg været fascineret af de mange forskellige ting der kan motivere os til at stille os udfordringer.

Særligt har jeg en forkærlighed for udfordringer der har potentiale til at påvirke andre end blot sig selv.

Frej Elbæk Schjeldal har jeg lært at kende for nogle år siden, hvor han trænede hos os i OOB life.

Frej har netop annonceret et super spændende projekt, som dybest set er en udfordring til ham selv…og til andre.

Jeg har taget en snak med Frej fordi han fra 1. november i år til 1. november 2020 har givet sig selv den udfordring at cykle 40km om dagen eller i alt 14.600km.

Kan du ikke lige fortælle hvad det der #40omDagen går ud på?

”Meget gerne. Ideen opstod fordi jeg faldt over en statistik fra Kræftens Bekæmpelse der viste at 40 unge hver dag begynder at ryge. Samtidig gik jeg og tyggede lidt på hvad min egen personlige træningsmålsætning for 2020 skulle være. Og så opstod ideen om at cykle 40km om dagen i gennemsnit i 365 dage og bruge det som anledning til at sætte fokus på de alt for mange unge der begynder at ryge, hver dag. #40omDagen er så noget jeg selv bruger og som andre forhåbentlig også har lyst til at tage til sig.”

Hvordan ser en træningsuge så ud for dig?

”Lige nu bruger jeg mange timer i min kælder med Zwift på skærmen og musik i ørerne, ofte mellem kl. 21-23 når børnene sover. 14.600km på et år er for mig ca. 100% mere end et normalt år for mit vedkommende, så det er jo i det lys man skal se det, for andre er 14.600km måske normalt. En uge består typisk at 4-5 træningspas på en time til halvanden, og så får jeg 50-55km om ugen i samlet pendling til og fra arbejde og så lander jeg på de 280km der skal til for at nå #40omDagen. Jeg har en formodning om, at det faktisk bliver nemmere at nå km når det bliver forår, fordi jeg kan komme tidligere ud om morgenen og få nogle lange ture. Og igen, den enkelte uge er jo nem nok, det er kontinuiteten som er vigtig og afgørende for at det samlede mål.”

Så du håber andre også vil cykle 40km om dagen i et helt år?

”Haha, ja det vil da være dejligt. Men jeg håber nok mere at andre vil bruge det eksempelvis en enkelt uge eller måske en måned hvor de kan se at det passer ind i deres træning, og de så med #40omDagen dedikerer deres træning til initiativet. Ja, det kan også bare være en enkelt dag i ny og næ. Det handler jo ikke om nødvendigvis at ramme de 40km den enkelte dag men i gennemsnit i den periode man vælger, det kan så sagtens være 54km, 80km, 120km eller 126km på dagen. Målet er den samtale, som vi også har her, at vi taler om at 40 unge mennesker hver eneste dag starter på noget der for stort set alles vedkommende kommer til at barbere rigtig mange år af deres liv, og det er sgu synd.”

Man hvorfor egentlig have en sag – er træningen ikke nok i sig selv?

”Jeg cykler for min egen skyld, det er der det starter og slutter – men derfor kan man jo godt engagerer sig i en god sag og forhåbentlig bidrage bare en lille smule til noget der positivt påvirker den verden vi alle er en del af. Jeg har selv to børn, og der er selvfølgelig mange ting jeg håber de ikke gør, men rygning er noget af det jeg vil blive allermest ked af, så jeg taler selvfølgelig også med min egen datter der om et år bliver teenager.”

Du har også allerede afholde en række events er der mere på programmet?

”Ja det er rigtigt, Danmarks Cykel Union var hurtige til at være med til at støtte op om #40omDagen initiativet, så vi har netop afholdt tre events i deres nye e-cykling center i Idrættens Hus, hvor de samtidig i hele ugen fra den 2. til 9. december dedikerede deres forskellige løb på Zwift og Bkool til #40omDagen. Og det er præcis sådan jeg håber initiativet vil fortsætte med at udvikle sig, at gode folk og samarbejdspartnere er med til at løfte det. Så mon ikke der både her i vintermånederne kommer flere lignende events ligesom jeg også håber at kunne afvikle eksempelvis nogle cross eller gravel ture over vinteren, inden foråret melder sig. Så har man en god ide eller er man en del af et cykelmiljø der gerne vil være vært for en event så må man endelig tage fat i mig,”

#40omDagen bruger du primært på Instagram hvor du har kontoen @40omDagen, hvorfor lige instagram:

”For at være ærlig så handler det lidt om at skille pærer og bananer lidt ad. I mit job som kommunikationschef er Twitter mit primære sociale medie rent fagligt og Facebook synes jeg kræver for meget tid for at det skal fungere godt. Derfor passede Instagram lidt bedre for mig til det her frivillige initiativ. Men der er egentlig ingen grund til at andre ikke kan give den gas på andre sociale medier også. Og eksempelvis samarbejdet med Danmarks Cykel Union er også noget de har brugt på Facebook og det er jeg jo bare rigtig glad for.”

Og så lige et sidste spørgsmål, julen. Skal der spises and eller cykles?

”haha godt spørgsmål. Det er jo en OOB-klassiker at huske på både at nyde og yde. Udfordringen ved de 40 km i gennemsnit er jo helt klart ikke at komme bagud, for så kan kilometerne være svære at indhente. Så mit mål er at forøge at køre ca. 500km i ugen op til for så at kunne slappe helt af sammen med min familie og børn i juledagene, men mon ikke jeg lige forsøger at sætte lidt km i banken over julen også, trods alt,”

Du kan selv cykle med Frej og alle de andre der støtter projektet på Zwift!
Læs mere her: 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.