Drømmer du om at lave en Ironman? Her er nogle ting du bør vide!

Søndag d. 19. August løber KMD Ironman Copenhagen af stablen endnu engang.

København fyldes af flere tusinde triathleter der har trænet og forberedt sig for at komme gennemføre en kæmpe udfordring de har givet dem selv. Helt præcis 3.8 km svømning, 180 km cykling og 42.2 km løb. Eller en Ironman som stort set alle danskere nu ved det hedder.

Omkring de toptrænede deltagere er tilskuerne. Nogle fordi de vil støtte venner og familie, andre fordi de føler sig forpligtet til at kommer og heppe og andre kommer ganske enkelt fordi de drages af deltagernes præstation.

For rigtig mange ser de deltagerne og tænker “det der er helt umuligt for mig at gøre”. Tænker man det, så kommer nok aldrig til at lave en Ironman – og det er i det tilfælde også ligegyldig. Der er også rigtig mange som tænker:

“Det der kan jeg umuligt gøre….lige nu, men måske..hvis jeg træner…Vil jeg så kunne?”.

Kan alle lave en ironman?

Det at lave en Ironman virker ved første øjekast som et komplet umuligt projekt, men ligesom så mange andre større udfordringer bliver det mere overskueligt, hvis man bryder en Ironman end i de delelementer den består af.

Det at lave en Ironman kræver rigtig meget forberedelse, men er man i stand til at finde motivation og tid til det, så er det at lave en Ironman muligt for langt flere end man skulle tro.

Eksempelvis er der rigtig mange der har løbet et maraton. Har man det, så er vejen til at træne sig op til en ironman ikke så lang som du måske måtte tro. Læs en artikel her i har skrevet på Løberne.dk.

Det er naturligvis svært at svare helt præcis på om alle kan lave en Ironman, men som udgangspunkt vil jeg godt pointere at det i højere grad handler om motivation frem for noget fysisk.

Hvert eneste år gennemfører deltagere KMD Ironman Copenhagen som, hvis du havde mødte dem nogle år tidligere, ALDRIG kunne have troet de ville være i stand til at klare en så stor fysisk præstation.

Det vigtigste for at blive klar til at gennemføre en Ironman er motivation. Betyder udfordringen nok for dig, så du er villig til at forberede dig? Det er spørgsmålet man bør starte med at stille sig selv.

Hvordan træner man sig op til en ironman, hvis man er i dårlig form?

Der er en række grundlæggende ting du bør vide før du kaster dig ud i at træne dig op til en Ironman.

Her er nogle af de vigtigste punkter du bør overveje og indarbejde i dine forberedelser:

#1 Commit dig selv til andre.

Når man stiller sig et stort mål vil man blive udfordret på vej mod målet. Derfor er det klogt at indgå i nogle sociale relationer, hvor man vil blive forpligtet til sit mål når motivationen testes. De samme vil også være der til at dele de succesoplevelser du vil opleve undervejs.

Det kan være du skal melde dig ind i en klub, finde træningskammerater, få en træner eller forpligte dig gennem andre i din omgangskreds.

#2 Tænk “kontinuitet” frem for alt.

Kontinuitet i din træning er nøglen til at få de fysiske forbedringer det vil kræve at blive klar.
Det er vigtigt at du ikke prøver at træne op til din første ironman på 2 måneder, men giver dig god tid til at forberede dig. For rigtig mange er det en god ide at gøre et Ironman projekt til noget der forløber over flere år.

Mange starter et Ironman-projekt fordi de gerne vil leve mere sundt og aktivt. Gælder det også dig, så er det ikke smart at gå fra at være meget lidt aktiv til at smadre dig selv gennem al for hård træning.

Det er vigtigt at du griber din træning an med den korrekte forståelse af hvad træning er og hvad det ikke her. Læs mere her.

#3 Tro ikke at endeløse træningstimer er vejen til en vellykket Ironman.

Mange tror det udelukkende handler om at træne mange timer, når man forbereder sig til en ironman (eller andre udholdenhedsstævner for den sags skyld).  Antallet af timer giver dig ikke garanti for særlig meget.

Som nævnt er det vigtigste i dine forberedelser “kontinuitet”. Det kræver at du balancerer din Ironman forberedelser med resten af dit liv og at du ikke træner så meget at du bliver skadet. Læs her om hvordan du giver denne balance an.

If you can dream it, you can do it

Det at lave en Ironman er en stor udfordring og er ikke let at blive klar til at gennemføre.
Det er dog ikke umuligt. Vælger du at udfordre dig selv med en Ironman, så vil du undervejs blive testet fysisk og mentalt, men her er det værd at huske på de vise ord: “Alt hvad der er værd at opleve er også værd at kæmpe for”.

Vi har samlet en lang række artikler til dig der skal lave din første ironman. Dem finder du her. 

Rigtig god træning!

 

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.